Niezwykły skład nasion lnianki (licznik)
Około 35% składu nasion lnianki stanowią tłuszcze, Tłuszcz zawarty w tych niepozornych nasionkach ma wysoką zawartość (do 90%) wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Powyższe kwasy są niezwykle korzystne dla diety i zdrowia człowieka. W składzie oleju z lnianki znajdują się także witaminy A, E, z grupy B, lecytyna, mikro i makroelementy.
Zawiera dużą ilość kwasów nienasyconych: linolowy, linolenowy, eicosenowy. Olej z lnianki jest odporny na jełczenie z powodu dużej zawartości związków fenolowych i tokoferoli.
- Przyspiesza gojenie ran, odleżyn, oparzeń i owrzodzeń.
- Znosi objawy atopowego zapalenia skóry, wypryski i dermatozy.
- Pobudza wydzielanie żółci. Działa ochronie na wątrobę, serce, naczynia krwionośne, trzustkę, jelita i nerki.
- Opóźnia procesy starzenia tkanek.
- Normalizuje poziom lipidów, cukru i cholesterolu we krwi.
- Łagodzi objawy artretyzmu i reumatyzmu oraz alergii.
Przechowywanie: w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania w lodówce w ciemnym, chłodnym miejscu. Po otwarciu opakowania przechowywać w lodówce.
Zastosowanie: Olej rydzowy sprawdza się znakomicie jako zdrowa baza do marynat, okrasa do kasz, makaronów i ziemniaków, dodatek do zup, dodatek do sałatek Dawka lecznicza (wg Dr. Różańskiego) to 5-10 g 2 razy dziennie, najlepiej przed jedzeniem. Olej z lnianki (z lnicznika siewnego) – Oleum Camelinae sativae (Linne) Crantz (Brassicaceae = Cruciferae) jest szczególnym olejem roślinnym, bowiem zawiera nawet 45% kwasów omega-3. W oleju tłoczonym na zimno ponad 50% zawartości stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone: kwas alfa-linolenowy (omega-3 35-45%), kwas linolowy (omega-6 15-20%); kwas erukowy 1-3%; zawiera również tokoferole (110 mg/100 g). Olej z lnianki jest odporny na jełczenie z powodu dużej zawartości związków fenolowych i tokoferoli. (wg dr. H. Różańskiego) dawka lecznicza 5-10 g 2 razy dziennie, najlepiej na czczo.
Szanowni państwo, dzielimy się informacjami zaczerpniętymi z ogólnodostępnej literatury oraz z internetu.